Sollicitatietraining: hoe het jou de job van jouw dromen kan opleveren
Iedereen kan solliciteren. Correct. Maar kan iedereen het even goed? En nog belangrijker: kan je het leren?
Visitekaartje
Laat ons beginnen bij het begin. Je ziet een jobadvertentie en denkt: ‘dit is op mijn lijf geschreven’. Je past snel jouw laatste sollicitatiebrief aan en neemt jouw CV nog eens vluchtig door. In orde en verzenden per mail. En nu wachten maar. En wachten, én wachten én wachten. Hoe komt het toch dat er geen antwoord in jouw mailbox verschijnt?
Het begint bij jouw visitekaartje. Stel je het bedrijf van de advertentie voor. Zij verkrijgen bijvoorbeeld 80 sollicitatiebrieven voor deze specifieke vacature. Zij zullen alvast een kijkje nemen en een eerste selectie doorvoeren. De HR-afdeling verkrijgt voortdurend aanmeldingen en gebruikt mogelijkerwijs een techniek bij het beoordelen van jouw CV: de zes-seconden-test. In deze tijdsspanne scannen ze de belangrijkste info en hierop word je beoordeeld. Daarom moet een recruiter het voornaamste in een oogopslag kunnen opnemen. Is het CV goedgekeurd? Dan kijken ze naar jouw brief.
Een veelvoorkomende fout is de manier waarop we starten met een brief. Velen passen even de vorige versie aan en denken dat dit voldoende is. De recruiter prikt hier echter door; hij of zij voelt dat de brief niet werd geschreven voor het specifieke bedrijf in kwestie. Een ideale start zou zijn om de jobadvertentie opnieuw grondig te lezen. Wie zoekt het bedrijf precies? Welke vaardigheden zijn belangrijk voor de functie? Wat zijn de gewenste eigenschappen? Wie past er binnen hun bedrijfscultuur? Match de advertentie aan jezelf en onthoud vooral: maak het (professioneel) persoonlijk!

Creatieve sollicitatie
Traditioneel schrijven (beter gezegd ‘typen’) we een brief voor onze sollicitatie. Sommige mensen blinken hier in uit; voor anderen vormt dit een uitdaging. Afhankelijk van de sector en functie waarvoor je solliciteert, kan het mogelijk zijn om creatiever en ruimer te denken dan het gebruikelijke. Je kan jezelf onderscheiden van de rest alleen al dankzij de sollicitatievorm waarvoor je kiest.
Iemand die zich uitstekend mondeling kan uitdrukken en voor een verkoopfunctie solliciteert, kan zich bijvoorbeeld voorstellen in een filmpje. Past het voor de gekozen functie om jezelf grafisch voor te stellen? Dan kan je verrassend uit de hoek komen met een infographic, poster, filmscript of portfolio! Je zal zeker opvallen. Let wel: hetzij je iets knutselt of filmt of online creëert; bekijk of het jou op de juiste en gewenste manier presenteert aan het bedrijf.
Sollicitatiegesprek: visualisatie

Ongeveer de helft van de sollicitanten is zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Je weet niet welke vragen gaan gesteld worden, er een onverwachte test wordt afgenomen, of je wel over de vereiste kennis beschikt en hoeveel mensen het interview gaan afnemen. Nochtans kan je je wel degelijk voorbereiden voor een gesprek. Een ideale techniek daarbij is ‘de visualisatie’. Dit is een instrument dat vaak in de sportwereld gebruikt wordt: je creëert door middel van jouw zintuigen een situatie in gedachten. Je stelt je bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek levendig voor hoe jij een kantoor binnenkomt en gaat zitten, welk antwoord je geeft als een glas water wordt aangeboden, hoe je jezelf voorstelt etc. Je bereidt je cognitief voor op verschillende situaties tijdens het interview.
Crisis
Een opkomende trend, mede dankzij de huidige COVID-crisis, is het online sollicitatiegesprek. Meer en meer bedrijven opteren voor een gesprek op afstand via Zoom, Teams, Skype of een ander digitaal platform. Hoewel dit meer en meer ingeburgerd geraakt, is dit nog steeds voor vele mensen niet evident. Ook hier is een goede voorbereiding essentieel: test je apparatuur (platform, camera, microfoon), check jouw achtergrond, schakel mogelijke afleiding uit, leg nuttige info klaar, bekijk hoe je jezelf het beste positioneert, denk na over gepaste kledij, etc. Oefen al eens op voorhand met een vriend of vriendin!
Sollicitatietraining: workshop
De reeds omschreven (pijn)punten hierboven komen allemaal aan bod tijdens mijn 1,5u workshop ‘sollicitatietraining’. Als het een individueel gesprek betreft, pas ik de training aan op jouw maat. Waar heb jij specifiek behoefte aan? Welke sollicitatievaardigheden dien jij te versterken? Contacteer me gerust voor een vrijblijvend gesprek!
