Loopbaanbegeleiding: ik wil níet veranderen van job

Traditioneel denkt men bij loopbaancoaching direct aan mensen die wanhopig op zoek zijn naar een nieuwe job. Uiteraard zijn er klanten die bij mij op de deur kloppen wanneer de nood het hoogste is en ze voelen dat de tijd rijp is om andere oorden op te zoeken.

Maar loopbaancoaching is niet enkel voor diegenen die hun huidige job willen opzeggen.

Je kan namelijk begeleid worden op verschillende manieren. Hieronder benoem ik alvast een aantal thema’s die in loopbaanbegeleidingstrajecten voorkomen.

Zelfontwikkeling

Voel je dat je op persoonlijk vlak nog kan groeien binnen jouw huidige functie en in het algemeen als individu? Personen die mij met deze loopbaanvraag contacteren, wensen een grotere kennis van zichzelf op het einde van de rit. Een sterke brok zelfanalyse en persoonlijke ontwikkeling staat op de planning, met focus op onder meer talenten, vaardigheden en competenties. In dit soort traject kan het noodzakelijk zijn om de persoon niet enkel als individu te bekijken, maar ook binnen een grotere context: als sociaal wezen en onderdeel van een systeem (bijvoorbeeld: zijn of haar opvoeding, de interactie binnen het gezin, met vrienden, in verenigingen, in verhouding tot de woonplaats, plaats in de maatschappij, enz.).

Bedrijfscultuur

Misschien voer je jouw functie wel doodgraag uit, maar ben je terechtgekomen in een bedrijfscultuur waarin je niet direct kan aarden. Met deze personen ga ik onder meer aan de slag met hun persoonlijkheidstype en hoe deze invloed uitdraagt en beïnvloedt wordt door andere types. Op welke manier treden zij in interactie met collega’s en mensen in hogere functies? Hoe hebben omgevingsfactoren impact op hun dagelijkse energie? Wat draagt de work-life balans bij? Met deze aspecten zetten we een stap dichter naar hoe deze mensen al dan niet aansluiting kunnen vinden bij hun huidige bedrijfscultuur.

Thuiswerk

Vele mensen spreken het tegenwoordig zuchtend uit: hoe moet ik dit thuiswerken in godsnaam bolwerken? Terwijl iedereen in het begin enthousiast werd van deze nieuwe evolutie, botsen meer mensen nu op bepaalde drempels. Er is bijvoorbeeld geen duidelijk onderscheid tussen privé- en werkomgeving meer. Ze voelen de verbondenheid met het werk minder, voelen zich sneller afgeleid of vinden geen structuur in hun werkritme. Ook deze vragen kunnen via loopbaancoaching behandeld worden. Wat is er voor jou belangrijk? Hoe verkrijg je jouw energie terug die je daarvoor had? Op welke manier kan je efficiënt te werk gaan?

Ondernemerschap

Ook mensen die net gestart zijn als ondernemer kunnen geholpen worden met een loopbaantraject. Het ondernemerschap kan namelijk gepaard gaan met twijfels. Misschien is iemand eraan begonnen zonder grondige voorbereiding. Plots wordt deze persoon geconfronteerd met het ontbreken van een duidelijke visie en missie. Besef je dat je niet erg zeker bent van je doelpubliek? Dat je twijfelt of je wel over de juiste vaardigheden en talenten beschikt? In loopbaancoaching is er ruimte om deze twijfels te bespreken en analyseren we samen hoe je je op het juiste spoor kan begeven.

Crisis

In de huidige situatie vrezen vele mensen voor hun job. Ze hebben schrik dat ze ontslagen worden en kampen met onzekere gevoelens. Ook in deze context kan er begeleiding worden opgestart. Wil je jouw positie versterken in de arbeidsmarkt? Wens je proactief aan de slag te gaan met eventuele mogelijkheden? We onderzoeken welke richting je eventueel uit kan indien het doemscenario realiteit wordt. Deze coaching is gericht op zelfbewustzijn en op het aftoetsen van jouw competenties binnen de huidige arbeidsmarkt.

Loopbaanvragen

Hetzij welke invalshoek we benaderen, je kan met verschillende loopbaanvragen terecht voor een loopbaantraject. Ben je niet zeker of jouw vraag past binnen deze soort begeleiding? Contacteer me gerust voor een vrijblijvend gesprek!

Blog 1 - Foto 3